Vánoční káva: nejlepší recepty, tradice a tipy pro sváteční chvíle

  • 24.srpna 2025
  • 7 min čtení

Úvod

Vánoce jsou časem, kdy se naše domovy naplní vůní cukroví, koření a horkých nápojů. A co by to byly za svátky bez šálku dobré kávy? Vánoční káva má své speciální místo po celém světě – někde je kořeněná, jinde sladká a často spojená s rodinnými tradicemi.

Pojďme se společně podívat na vánoční kávové recepty a tradice napříč kontinenty. Přidáme i moderní tipy, jak si připravit sváteční kávu doma, a poradíme, s jakým cukrovím chutná nejlépe.

Obsah článku

  1. Vánoční káva: proč patří k Vánocům

  2. České a evropské vánoční kávové tradice

  3. Vánoční káva z celého světa

    • Mexiko: Café de Olla

    • Grónsko: Kaffemik

    • Švédsko: Coffee Glögg

    • Itálie: Caffè alla Nocciola

    • Rakousko a Německo: Káva s vaječným likérem

  4. Moderní recepty na vánoční kávu

    • Perníkové latté

    • Slaný karamel latté

    • Chai kořeněná káva

    • Vánoční mocha

  5. Vánoční káva a cukroví: tipy na párování

  6. Jak si připravit vánoční kávový koutek doma

  7. Závěr: káva jako rituál Vánoc

1. Vánoční káva: proč patří k Vánocům

Káva a Vánoce mají něco společného – spojují lidi. Vůně čerstvě namleté kávy se krásně doplňuje s kořením, které k Vánocům patří: skořice, hřebíček, kardamom, badyán či muškátový oříšek.

Právě proto se po celém světě vyvinuly speciální vánoční kávové recepty. Některé jsou spojené s tradicí (například švédský kávový svařák), jiné s rodinnou pohodou (mexické Café de Olla) a jiné se servírují jen o svátcích.

2. České a evropské vánoční kávové tradice

U nás v Česku se káva během Vánoc nejčastěji pije u štědrovečerních návštěv a společných posezení. Šálek kávy doprovází vánoční cukroví – linecké, perníčky nebo vanilkové rohlíčky.

V Rakousku a Německu je oblíbená káva s vaječným likérem (Eierlikörkaffee), která má krémovou konzistenci a jemně sladkou chuť. V Itálii se o Vánocích servíruje Caffè alla Nocciola – espresso s lískovým oříškovým krémem a šlehačkou.

3. Vánoční káva z celého světa

Mexiko: Café de Olla

Tradiční mexická „káva z hrnce“ se připravuje s třtinovým cukrem (piloncillo), skořicí, hřebíčkem a někdy i pomerančovou kůrou. Káva se vaří přímo v kořeněné sladké vodě a podává se v keramických hrníčcích, které udržují teplo.

Recept (pro 4 osoby):

  • 1 l vody

  • 80 g třtinového cukru

  • 1 skořicová tyčinka, 2 hřebíčky, kousek pomerančové kůry

  • 4 lžíce mleté kávy

Vodu svařte s cukrem a kořením, poté přidejte kávu a nechte krátce louhovat.

Grónsko: Kaffemik

Kaffemik není recept, ale společenský rituál. Grónská rodina pozve sousedy a známé na kávu a dort Kalaallit Kaagiat. Hosté se střídají, aby si každý mohl vychutnat šálek kávy v teplém prostředí domova.

Švédsko: Coffee Glögg

Švédové milují svařené víno (Glögg) – a tak není divu, že vznikla i kávová varianta. Coffee Glögg kombinuje kávu, koření, rozinky a často i kapku alkoholu.

Recept na Coffee Glögg:

  • 200 ml silného espressa

  • 200 ml červeného vína

  • 1 skořicová tyčinka, 2 hřebíčky

  • 1 lžička cukru

  • rozinky a mandle

Víno se svaří s kořením a poté se přidá espresso. Podává se horké, často se sušeným ovocem.

Itálie: Caffè alla Nocciola

V Neapoli je populární během Vánoc espresso s lískovým krémem, přelité šlehačkou a posypané kakaem. Sladká tečka, která skvěle pasuje k vánočnímu panettone.

Rakousko a Německo: Káva s vaječným likérem

Kaffee mit Eierlikör je jednoduchý, ale slavnostní nápoj. Do šálku espressa nebo lunga se přidá 2–3 cl vaječného likéru a na závěr šlehačka. Perfektní dezert v šálku.

4. Moderní recepty na vánoční kávu

Kromě tradičních nápojů si můžete připravit i moderní zimní varianty:

  • Perníkové latté – espresso, napěněné mléko, perníkový sirup, posypané muškátovým oříškem.

  • Slaný karamel latté – latté s domácím sirupem ze slaného karamelu, ideální k čokoládovému cukroví.

  • Chai kořeněná káva – spojení kávy a indického koření: skořice, kardamom, zázvor, hřebíček.

  • Vánoční mocha – espresso, kakao, mléko a šlehačka, ozdobené drceným perníčkem.

5. Vánoční káva a cukroví: tipy na párování

Správná kombinace kávy a cukroví dokáže vyzdvihnout chuť obou.

  • Espresso + linecké → zvýrazní ovocné tóny džemu.

  • Cappuccino + vanilkové rohlíčky → jemná máslová harmonie.

  • Filtr + perníčky → kořeněná souhra chutí.

  • Flat white + čokoládové cukroví → bohatá čokoládová symfonie.

6. Jak si připravit vánoční kávový koutek doma

Pokud chcete, aby měla káva o Vánocích ještě slavnostnější atmosféru, vyhraďte si doma malý kávový koutek.

  • Ozdobte jej svíčkami, skořicovými svazky nebo vánočním hrníčkem.

  • Připravte si domácí sirupy (skořicový, karamelový, zázvorový).

  • Nezapomeňte na mletí kávy těsně před přípravou – právě čerstvě namletá káva rozvoní domov nejvíc.

7. Závěr: káva jako rituál Vánoc

Ať už dáte přednost tradičnímu Café de Olla z Mexika, švédskému Coffee Glöggu nebo modernímu perníkovému latté, vánoční káva má vždy jedno společné – přináší radost a spojuje. Dopřejte si letos o Vánocích nejen voňavý šálek, ale i nový rituál, který se stane součástí vašich svátečních chvil.

Košík
Váš nákupní košík je prázdný.