Mazagran je tradiční studený kávový nápoj, který spojuje jednoduchost i eleganci: led, kyselost, někdy i nádech citrusů či bylinek. I když není tak známý jako ledová káva nebo cold brew, v některých destinacích je považován za klasiku. V tomto článku se podíváme na původ Mazagranu, jeho vývoj, recepty, varianty a tipy, jak ho připravit u vás doma či v kavárně.
Mazagran (též café mazagran) je chladný nápoj na bázi kávy, připravený ze silné kávy (espresso, moka, koncentrované filtrované kávy), studené vody, citrónové šťávy a často cukru. V některých variantách se přidává i alkohol (např. rum).
Ve své původní formě obsahoval pouze kávu a vodu, ale s vývojem došlo k přidání citrusů, sladidel či alkoholu.
Mazagran bývá někdy označován jako “kávová limonáda” nebo “coffee lemonade”.
Mazagran je spojován s pevností Mazagran v Alžírsku (Mostaganem). Pověst praví, že v roce 1840, během obléhání pevnosti francouzskými vojsky, vojáci konzumovali nápoj připravený z rozpouštěného sirupu kávy v studené vodě, aby se ochladili a doplnili energii.
Po návratu do Francie prý tento způsob konzumace kávy přinesli do kaváren, kde se začal podávat v podlouhlých sklenicích. Název “mazagran” se začal vztahovat jak na nápoj, tak na sklenici (nazývanou mazagrin nebo mazagran cup) bez ouška, často s krátkou nožkou.
Jak Mazagran procházel Evropou, vznikaly různé místní varianty — v Portugalsku, Španělsku, Rakousku, Francii, a dnes je oblíben i jako letní alternativní metoda ledové kávy.
V 90. letech se dokonce Starbucks a Pepsi pokusily uvést na trh perlivý nápoj inspirovaný Mazagranem, ale projekt nebyl úspěšný.
V dnešní době Mazagran žije jako alternativní letní nápoj a je často uváděn jako inspirace pro nové chladné kávové recepty (např. káva + limonáda).
Mazagran není jednotný recept — v různých zemích se přidávají či vynechávají ingredience podle místních zvyklostí:
Portugalsko
Bývá označován jako “portuguese iced coffee” — espresso + citron + cukr, občas s rumem.
Rakousko
Servíruje se často s ledem a rumem, někdy konzumován jako nápoj “na ex” (v jednom doušku).
Španělsko (Valencia, Katalánsko)
Používá se citronová kůra nebo plátek citronu, někdy se nazývá Café del temps / Café del tiempo.
Francie
Mazagran podávaný často jako citrusová varianta kávy, někdy i s alkoholem.
Moderní varianty
Přidání perlivé vody (sodovky), máty, ledové vody, alternativa jako “kávová limonáda”.
Zde je detailní postup pro jeden nápoj Mazagran a možné úpravy:
silně připravená káva (espresso, moka, nebo koncentrovaná filtrovaná káva)
čerstvě vymačkaná citronová šťáva
cukr / jednoduchý sirup (volitelné)
studená voda (nebo perlivá voda, dle varianty)
led (kostky)
plátek citronu / kůra citronu (na ozdobu)
Připravte koncentrovanou kávu — může to být espresso, moka nebo silný filtrovaný koncentrát.
Pokud používáte cukr (nebo sirup), přidejte ho do teplé kávy, aby se dobře rozpustil.
Nechte kávu mírně vychladnout (ne úplně chlazenou).
V samostatném skleněném nádobí smíchejte citronovou šťávu se studenou vodou nebo perlivou vodou.
Do vysoké sklenice vložte kostky ledu.
Nalijte směs vody + citronu, následně přidejte kávu (nebo naopak podle stylu, aby došlo k pěknému vrstvení).
Promíchejte jemně, případně přidejte dekoraci — plátek citronu, lístek máty.
(Volitelně) Pokud chcete alkoholickou verzi, přidejte dávku rumu.
Ideální poměr kávy : citron : voda se může lišit v závislosti na síle použité kávy. V některých receptech se doporučuje poměr 1:1 mezi koncentrovanou kávou a citronovou složkou.
Cukr / sirup lze přidat dle chuti — pokud je káva velmi intenzivní, přidání minerální / jednoduchého sirupu usnadní dochucení.
Pokud je nápoj příliš koncentrovaný, lze přidat více vody (nebo ledu) pro ředění.
Malý špetku soli do směsi prý dokáže zmírnit hořkost a vyrovnat přechod mezi kyselostí citronu a chutí kávy. (některé recepty zmíní tento trik)
Přidání perlivé vody (sodovky), máty, ledové vody, alternativa jako “kávová limonáda”.
Používej čerstvě vymačkaný citron — aroma a chuť je mnohem lepší než z obalu.
Káva by neměla být extrémně studená — příliš chladná může snížit aromatické složky.
Míchání prováděj až těsně před konzumací, jinak led nadměrně ředí nápoj.
Pokud používáš sirup (místo krystalového cukru), sladicí složku přidej dříve, aby se rovnoměrně rozpustila.
Při použití perlivé vody buď opatrný, aby se nápoj nekazil přílišnou šumivostí.
Experimentuj s poměry — každý kávový druh má jinou intenzitu, takže ideální poměr se může lišit.
Mazagran má několik odlišných rysů oproti jiným kávovým ledovým nápojům:
Citrusový nádech – přítomnost citronu či citronové složky ho řadí spíše k lemonádovým mixům než k čistému ledovému espressu.
Nižší obsah mléka nebo jeho absence – na rozdíl od ledové kávy s mlékem zde mléko často vůbec nefiguruje.
Variabilita ředění – lze použít více vody nebo ledu pro jemnější verzi, nebo naopak silnější koncentraci.
Možnost alkoholu – v některých variantách lze nápoj upravit jako koktejlovou verzi přidáním rumu či jiného alkoholu.
Mazagran bývá někdy považován za inspiraci pro moderní nápoje typu espresso tonic či kávové limonády.
zdroje:
Perfect Daily Grind, Tasting Table, Serious Eats, Wikipedia