Káva s tonikem, známá i jako espresso tonic, je jeden z největších hitů posledních let v kavárnách po celém světě. Spojuje hořkosladkou chuť toniku s intenzitou espressa a vytváří osvěžující nápoj, který se hodí především do horkých dnů. Možná vás překvapí, že tahle kombinace vznikla už před více než 15 lety – a dnes se podává v desítkách variací.
V tomto článku se dozvíte:
odkud se káva s tonikem vzala,
jaké chutě můžete čekat,
recept na dokonalý espresso tonic i jeho varianty,
tipy od baristů, jak nápoj připravit doma,
srovnání s dalšími studenými kávami.
Káva s tonikem se objevila poprvé v roce 2007 ve Švédsku, v kavárně Koppi Roasters v Helsingborgu. Zakladatelé Anne Lunell a Charles Nystrand experimentovali s kávovými drinky a po jedné firemní party vznikl úplnou náhodou mix espressa a toniku. Nápoj se uchytil, brzy se rozšířil do kaváren po celé Skandinávii a následně i do USA.
Dnes už je espresso tonic běžnou součástí letních kávových menu – a nechybí ani v kavárnách v Česku.
Espresso tonic je nápoj plný kontrastů.
Tonik dodává jemnou hořkost, citrusové tóny a svěžest.
Espresso přináší intenzivní kávovou chuť, kterou zjemňuje led.
Spolu vytváří osvěžující drink s lehkou pěnou a zajímavým vizuálním efektem vrstvení.
Záleží ale na tom, jaký tonik a jakou kávu použijete.
S citrusovým tonikem (např. Fever Tree Mediterranean) dostanete svěží chuť s limetkovým nádechem.
S klasičtějším Schweppes bude nápoj jemně nahořklý.
Pokud zvolíte ovocné kávy z Etiopie nebo Keni, podtrhnou citrusové tóny toniku.
Naopak čokoládovější kávy z Brazílie vytvoří hutnější a sladší verzi.
Příprava kávy s tonikem je jednoduchá a zvládnete ji i doma – stačí mít espresso (nebo alternativu) a kvalitní tonik.
40 ml čerstvě připraveného espressa
100–120 ml vychlazeného toniku
kostky ledu
plátek citronu nebo limetky na ozdobu
Do sklenice nasypte kostky ledu.
Zalijte je vychlazeným tonikem.
Připravte espresso a nechte ho krátce vychladnout.
Pomalu lijte kávu přes lžičku do toniku – vytvoří se krásné vrstvy.
Ozdobte citrusovým plátkem a podávejte.
👉 Tip pro domácí baristy: Nemáte kávovar? Použijte moka konvičku nebo AeroPress – vznikne pak „moka tonic“ nebo „aeropress tonic“.
Cold Brew Tonic – místo espressa použijete kávu extrahovanou za studena. Chuť je jemnější, méně hořká a nápoj působí ještě osvěžujícím dojmem.
Espresso Gin Tonic – pro dospělé verze drinků lze přidat trochu ginu.
Fruit Tonic Espresso – někteří baristé rádi doplňují nápoj o sirupy (např. třešňový, malinový) nebo čerstvé ovoce.
Frappé – sladká pěnová káva z instantní směsi, úplně jiný zážitek.
Cold Brew – jemnější a méně hořké než espresso tonic.
Nitro Cold Brew – káva s dusíkem, sametová pěna, podobný vizuální efekt, ale jemnější chuť.
1. Můžu si připravit espresso tonic bez kávovaru?
Ano, použijte moka konvičku, AeroPress nebo silnější překapávanou kávu.
2. Jaký tonik je nejlepší?
Prémiové toniky (Fever Tree, Thomas Henry) dodají jemnější a komplexnější chuť než klasický Schweppes.
3. Hodí se espresso tonic i na večer?
Určitě – můžete z něj udělat i alkoholickou verzi s ginem.
4. Odkud pochází káva s tonikem?
Ze Švédska, konkrétně z kavárny Koppi Roasters v roce 2007.