Automatické kávovary jsou navržené tak, aby vám ušetřily práci. Stačí jedno tlačítko a káva je na světě. Jenže ne vždy je výsledek takový, jaký byste si představovali – místo hutného espressa přijde slabý, prázdný nápoj. Dá se s tím něco dělat? Ano! I u automatického kávovaru existuje několik parametrů, které lze vyladit a dostat tak ze zrnek maximum.
Podívejme se na pět jednoduchých triků, které vám pomohou připravit plnější a chutnější espresso.
Každý kávovar má vlastní stupnici nastavení mlýnku. Jemnější mletí zpomalí průtok vody a zvýší extrakci – káva bude výraznější, sladší, méně kyselá. Příliš jemné mletí ale může kávovar „ucpat“ a výsledkem bude hořký, nepříjemný nápoj. Naopak hrubší mletí znamená rychlejší průtok a slabší chuť.
👉 Pokud je káva kyselá a „řídká“, zkuste jemnější mletí.
👉 Pokud je hořká a svíravá, pomůže hrubší mletí.
Cílem je trefit tzv. sweet spot – vyváženou chuť, kde se kyselost, sladkost a hořkost doplňují.
Mnoho lidí se diví, že jejich espresso z automatu chutná vodnatě. Řešení je prosté – upravit vstupní dávku kávy a objem použité vody.
Zvyšte intenzitu kávy (více „zrníček“ na displeji) nebo zkraťte množství vody.
Pokud je nápoj příliš silný, uberte dávku nebo trochu přidejte vody.
Obecně platí, že světleji pražené kávy snesou více vody (delší espresso) a tmavší pražení chutná lépe při menším objemu.
U některých kávovarů lze nastavit i teplotu extrakce. Je to skvělý nástroj pro jemné doladění.
Vyšší teplota → více extrakce, méně kyselosti, více sladkosti a hořkosti.
Nižší teplota → méně extrakce, více kyselosti, méně hořkosti.
Pokud vám v šálku vadí jen drobný tón navíc, zkuste místo zásahu do mletí upravit právě teplotu.
Sebelepší nastavení kávovaru nezachrání špatná káva. Supermarketové směsi bývají levné, staré a často přepražené. Výsledkem je plochý, hořký nápoj.
Pro opravdu chutné espresso vybírejte čerstvě praženou kávu.
Kvalita vody je často podceňovaná, přitom ovlivňuje chuť i životnost kávovaru.
Příliš tvrdá voda → neutralizuje ovocné chutě, zanáší kávovar vodním kamenem.
Příliš měkká voda → zvýrazní kyselost, ale sníží celkovou chuťovou plnost.
Ideální je používat filtrovanou nebo balenou vodu se střední mineralizací. Váš kávovar i chuť espressa vám poděkují.
Automatický kávovar nemusí být kompromisem. Když si pohrajete s hrubostí mletí, dávkou, teplotou, vodou a hlavně kvalitní kávou, dostanete espresso, které vás bude bavit. Experimentujte – i jedno tlačítko může ukrývat spoustu možností.
👉 Čerstvě praženou kávu pro váš kávovar najdete na Gaetano.cz.