Káva

5 tajných triků pro lepší espresso z automatického kávovaru

  • 21.srpna 2025
  • 4 min čtení

Automatické kávovary jsou navržené tak, aby vám ušetřily práci. Stačí jedno tlačítko a káva je na světě. Jenže ne vždy je výsledek takový, jaký byste si představovali – místo hutného espressa přijde slabý, prázdný nápoj. Dá se s tím něco dělat? Ano! I u automatického kávovaru existuje několik parametrů, které lze vyladit a dostat tak ze zrnek maximum.

Podívejme se na pět jednoduchých triků, které vám pomohou připravit plnější a chutnější espresso.

1. Hrubost mletí

Každý kávovar má vlastní stupnici nastavení mlýnku. Jemnější mletí zpomalí průtok vody a zvýší extrakci – káva bude výraznější, sladší, méně kyselá. Příliš jemné mletí ale může kávovar „ucpat“ a výsledkem bude hořký, nepříjemný nápoj. Naopak hrubší mletí znamená rychlejší průtok a slabší chuť.

👉 Pokud je káva kyselá a „řídká“, zkuste jemnější mletí.
👉 Pokud je hořká a svíravá, pomůže hrubší mletí.

Cílem je trefit tzv. sweet spot – vyváženou chuť, kde se kyselost, sladkost a hořkost doplňují.

2. Množství kávy a vody

Mnoho lidí se diví, že jejich espresso z automatu chutná vodnatě. Řešení je prosté – upravit vstupní dávku kávy a objem použité vody.

  • Zvyšte intenzitu kávy (více „zrníček“ na displeji) nebo zkraťte množství vody.

  • Pokud je nápoj příliš silný, uberte dávku nebo trochu přidejte vody.

Obecně platí, že světleji pražené kávy snesou více vody (delší espresso) a tmavší pražení chutná lépe při menším objemu.

3. Teplota vody

U některých kávovarů lze nastavit i teplotu extrakce. Je to skvělý nástroj pro jemné doladění.

  • Vyšší teplota → více extrakce, méně kyselosti, více sladkosti a hořkosti.

  • Nižší teplota → méně extrakce, více kyselosti, méně hořkosti.

Pokud vám v šálku vadí jen drobný tón navíc, zkuste místo zásahu do mletí upravit právě teplotu.

4. Výběr kávy

Sebelepší nastavení kávovaru nezachrání špatná káva. Supermarketové směsi bývají levné, staré a často přepražené. Výsledkem je plochý, hořký nápoj.

Pro opravdu chutné espresso vybírejte čerstvě praženou kávu.

5. Voda

Kvalita vody je často podceňovaná, přitom ovlivňuje chuť i životnost kávovaru.

  • Příliš tvrdá voda → neutralizuje ovocné chutě, zanáší kávovar vodním kamenem.

  • Příliš měkká voda → zvýrazní kyselost, ale sníží celkovou chuťovou plnost.

Ideální je používat filtrovanou nebo balenou vodu se střední mineralizací. Váš kávovar i chuť espressa vám poděkují.

Závěr

Automatický kávovar nemusí být kompromisem. Když si pohrajete s hrubostí mletí, dávkou, teplotou, vodou a hlavně kvalitní kávou, dostanete espresso, které vás bude bavit. Experimentujte – i jedno tlačítko může ukrývat spoustu možností.

👉 Čerstvě praženou kávu pro váš kávovar najdete na Gaetano.cz.

Jiří Sýkora

Znalec kávy

Košík
Váš nákupní košík je prázdný.